późny obiad, wczesna kolacja > krewetki welcome !
0) gotujemy makaron spaghetti all dente1) oliwa na patelni_ na którą wrzucamy posiekaną jedną papryczkę chilli + skórkę z połowy cytryny (cytryna wcześniej zalana wrzakiem i dorbze umyta), całość podsmażamy niecałą minutę i dodaję krewetni.
2) jak krewetni zaczynają się rumienić, to wlewamy pół szklanki (prawda jest taka,że robimy to zawsze na oko) białego wina i trochę wody od zielonego pieprzu (tez na oko), całość solimy.
3) jak wino zaczyna wrzeć, to odgarniamy krewetki na bok patelni i zaczynamy powoli wlewać śmietanę 30% cały czas mieszając.
4) trzymamy jeszcze chwilę na ogniu
5) całość wrzucamy do makaronu i posypujemy kolendrą lub pietruszką.
6) na stól sytawiam garnek. danie mieszamy przy gościach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz