czwartek, 11 października 2012

Recipe #10


w piekarniku dynia według Jamiego Oliviera, z kminem rzymskim i ziarnami kolendry! Dziki szał!

pieczona dynia:
1 dynia
1 czubata łyżeczka nasion kolendry
1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 główki czosnku
1/2 łyżczeki suszonego oregano
olwia
sół morska

w możdzierzu tłuczemy nasiona kolendry i kopru, dodoajemy czosnek, oregano, sól i całość rozgniatamy. dodajemy oliwę by uzyskac gęsty sos. dynię kroimi na ćwiartki, usuwamy nasiona i smarujemy wczesniej przygotowanym sosem. Dynię ukłądamy na blachę, przykrywamy folią i pieczemy przez 45 min w 200stopniach.

Gotowa dynię wykłądamy na deskę, podajemy do tego mozzarellę marynowaną w cytrynie, oliwie i chilli. Reszta składników dyniowych kanapek do woli: pieczone polędwiczki kurczaka, chorizo, serrano, bagietka, ciabatta.

cudowna kolacja!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz