poniedziałek, 10 września 2012

Recipe #6



jeśli nie wiecie co na lunch.
lub macie mało czasu, to PUGA i fotoaktywne.pl polecają szybką sałatę z jabłkiem, marchewką i parmezanem:

SKŁADNIKI

> mieszanka ulubionych sałat > marchewka > jabłko > parmezan > czerwona cebula lub szalotka > oliwa > woda gazowana > ocet winny czerwony > sól morska zmielona

PRZYGOTOWANIE

zaczynamy od sosu do sałaty: do szklanki wlewamy oliwę (1/3 szkl) + kilka kropel wody gazowanej (ok. łyżeczki) > całość mieszamy intensywnie przy pomocy łyżeczki, tak by uzyskać kremową konsystencję. dolewamy ok. 2 łyżeczek pełnych octu winnego. solimy do smaku. sos ma być intensywny, ocet winny ma być mocno wyczuwalny. sałatę myjemy i suszymy w suszarce, następnie układamy na talerzu. krojenie zaczynamy od cebuli, którą należy pociąć na jak najcieńsze krążki. następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy obraną marchewkę w płatki - wzdłuż marchewki. jabłko przekrawamy na pół - wyjmujemy pestki - następnie również przy użyciu obieraczki do warzyw, kroimy na cieniutkie płatki w kształcie księżyca. czynność powtarzamy z parmezanem > całość musi być pokrojona na najcieńsze płatki na świcie. przygotowane składniki układamy na liściach sałaty. cebula, marchewka, jabłko > polewamy wcześniej przygotowanym sosem, który przed podanie należy intensywnie wymieszać łyżeczką, by na nową przywrócić mu kremową konsystencję. na wierzch układamy płatki parmezanu.
/uwagi: sałatę można przygotować w dużej misce lub od razu jako osobne porcje dla gości. pamiętajmy! jabłko czernieje, dlatego kroimy je na płatki tuż przed samym podaniem/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz