jeśli
nie wiecie co na lunch.
lub
macie mało czasu, to PUGA i fotoaktywne.pl polecają szybką sałatę
z jabłkiem, marchewką i parmezanem:
SKŁADNIKI
>
mieszanka ulubionych sałat > marchewka > jabłko > parmezan
> czerwona cebula lub szalotka > oliwa > woda gazowana >
ocet winny czerwony > sól morska zmielona
PRZYGOTOWANIE
zaczynamy
od sosu do sałaty: do szklanki wlewamy oliwę (1/3 szkl) + kilka
kropel wody gazowanej (ok. łyżeczki) > całość mieszamy
intensywnie przy pomocy łyżeczki, tak by uzyskać kremową
konsystencję. dolewamy ok. 2 łyżeczek pełnych octu winnego.
solimy do smaku. sos ma być intensywny, ocet winny ma być mocno
wyczuwalny. sałatę myjemy i suszymy w suszarce, następnie układamy
na talerzu. krojenie zaczynamy od cebuli, którą należy pociąć na
jak najcieńsze krążki. następnie przy pomocy obieraczki do warzyw
kroimy obraną marchewkę w płatki - wzdłuż marchewki. jabłko
przekrawamy na pół - wyjmujemy pestki - następnie również przy
użyciu obieraczki do warzyw, kroimy na cieniutkie płatki w
kształcie księżyca. czynność powtarzamy z parmezanem > całość
musi być pokrojona na najcieńsze płatki na świcie. przygotowane
składniki układamy na liściach sałaty. cebula, marchewka, jabłko
> polewamy wcześniej przygotowanym sosem, który przed podanie
należy intensywnie wymieszać łyżeczką, by na nową przywrócić
mu kremową konsystencję. na wierzch układamy płatki parmezanu.
/uwagi:
sałatę można przygotować w dużej misce lub od razu jako osobne
porcje dla gości. pamiętajmy! jabłko czernieje, dlatego kroimy je
na płatki tuż przed samym podaniem/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz