piątek, 3 sierpnia 2012

Recipe #4


Tarta Kurkowa z Kasią w tle.


a kto nie widzi co jest napisane, to podaje przepis tu:
(przepis z przyjęcia dla 10 osób)
TARTA z KURKAMI - jedna z trzech tart podawanych tego wieczora.

ciasto francuskie:
1 1/2 szklanki mąki | 1/2 kostki masła solonego
1 żółtko | 4-5 łyżek zimnej wody

połączyć wszystkie składniki
gotowe ciasto odłożyć do lodówki na 30 min.

następnie rozwałkować i na połowie ciasta nałożyć cieniutkie
płatki zimnego masła. ciasto złożyć na pół i rozwałkować. czynność
powtórzyć 3-4 razy.

masa kurkowa:
opakowanie kurek | dymka | masło | oliwa
ser gorgonzola | tymianek | śmietana | żółtko

dymkę i kurki podsmażyć na maśle i oliwie - doprawić solą morską -
kurki niech będą al dente. gotowe kurki ułożyć na cieście, pokruszyć
gorgonzolę. całość zalać śmietaną z żółtkiem ( na każde 100 ml śmietany
1 żółtko) na wierz ułożyć świeży tymianek..
(do zalewy śmietanowej dla wielbiciela serów, można wrzucić tarty parmezan)

piec 25-35 min w 200 stopniach.


| osobiście tartę z kurkami wolę jeść na zimno, ale goście jedli na ciepło |

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz