Tarta Kurkowa z Kasią w tle.
a
kto nie widzi co jest napisane, to podaje przepis tu:
(przepis
z przyjęcia dla 10 osób)
TARTA
z KURKAMI - jedna z trzech tart podawanych tego wieczora.
ciasto
francuskie:
1
1/2 szklanki mąki | 1/2 kostki masła solonego
1
żółtko | 4-5 łyżek zimnej wody
połączyć
wszystkie składniki
gotowe
ciasto odłożyć do lodówki na 30 min.
następnie
rozwałkować i na połowie ciasta nałożyć cieniutkie
płatki
zimnego masła. ciasto złożyć na pół i rozwałkować. czynność
powtórzyć
3-4 razy.
masa
kurkowa:
opakowanie
kurek | dymka | masło | oliwa
ser
gorgonzola | tymianek | śmietana | żółtko
dymkę
i kurki podsmażyć na maśle i oliwie - doprawić solą morską -
kurki
niech będą al dente. gotowe kurki ułożyć na cieście, pokruszyć
gorgonzolę.
całość zalać śmietaną z żółtkiem ( na każde 100 ml śmietany
1
żółtko) na wierz ułożyć świeży tymianek..
(do
zalewy śmietanowej dla wielbiciela serów, można wrzucić tarty
parmezan)
piec
25-35 min w 200 stopniach.
|
osobiście tartę z kurkami wolę jeść na zimno, ale goście jedli
na ciepło |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz